مواد اولیه مستقیم: این مواد بهطور مستقیم در محصول نهایی گنجانده و بهطور واضح در آن دیده میشوند. بهعنوانمثال، نخ و پارچهای که یک شرکت تولید پتو استفاده میکند، یک ماده اولیه خام مستقیم محسوب میشود.
• مواد اولیه غیرمستقیم: این مواد در طول فرآیند تولید، مصرف میشوند. درواقع، آنها بهمنظور کمک به تولید محصول نهایی استفاده میگردد. بهعنوانمثال، یک شرکت تولیدکننده ساعت از انواع روغن برای روانکاری چرخدندههای ساعتها استفاده میکند. این روغنها در محصول نهایی دیده نمیشوند اما نقشی اساسی در عملکرد صحیح محصول نهایی بازی میکنند.
استراتژی های تأمین مواد اولیه
در ادامه، پنج استراتژی تأمین مواد اولیه توسط کارخانههای تولیدی را معرفی میکنیم. شرکتهای مختلف میتوانند یک یا ترکیبی از این استراتژیها را به کار ببندند.
تهیه از منابع محلی
برای شرکتهای تولیدی مقرونبهصرفه است که مواد اولیه خود را از منابع محلی و ترجیحا نزدیک به محل تولید خود تهیه کنند. دلیل اصلی این موضوع، کاهش هزینههای حملونقل، هزینههای گمرک برای واردات مستقیم از کشورهای دیگر و همچنین افزایش سرعت تأمین مواد اولیه است. علاوه بر این، امکان تغییر در سفارش با تأمین مواد خام از منابع محلی بیشتر و راحتتر است. بهعنوانمثال، شرکت بسپار مارکت یک تأمینکننده محلی برای صنایع مختلف ایرانی است.
تأمین مواد اولیه از منابع مختلف
یکی از اصلیترین و مطمئنترین استراتژیهایی که کارخانهها در تأمین مواد به کار میبندند، تأمین از منابع متعدد است. این استراتژي حتی برای یک نوع ماده اولیه نیز میتواند به کار بسته شود. ازجمله دلایل اصلی این موضوع، اطمینان از تأمین همیشگی مواد اولیه است. بسیاری از تأمینکنندگان مواد اولیه ممکن است به شکل ناگهانی تولیدات خود را به دلایل مختلف کاهش دهند. از دیگر مزایای این استراتژی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• توسعه روابط در حوزه کاری
• تعدیل هزینهها بهویژه هزینههای حملونقل
• امکان مدیریت بهتر نوسانات بازار
• امکان مقایسه کیفیت مواد اولیه تأمینشده
• امکان مدیریت بهتر و بیشتر هزینهها
• امکان مانور بیشتر در انعقاد قراردادهای همکاری
بهعنوانمثال، یک کارخانه تولیدی میتواند علاوه بر منابع خارجی از شرکتهای داخلی مانند بسپار مارکت نیز بهمنظور تأمین مواد اولیهاش استفاده کند.